A D-(hormon)vitaminról

 A D-vitaminról manapság már tudjuk, hogy nincs köze a vitaminokhoz, pusztán orvostörténeti okok miatt nevezzük annak, de az emberi szervezetben hormonként működik. Szerkezete nagymértékben hasonló a szteroid hormonokhoz, a mellékvese hormonjaihoz és a nemi hormonokhoz. A D-vitamint azaz hormont a szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására és neki köszönhetjük nem csak a megfelelő immunrendszeri működést, de sokkal több mindent, mint gondolnánk. 

A magyarok körülbelül kétharmada súlyos D-vitamin hiánnyal küzd, a nők sokkal többen, mint a férfiak, de majdnem mindenkinek többre lenne szüksége ebből a hormonból kicsiny hazánkban. A D-vitamin hormonról régóta tudjuk, hogy segíti a kalcium felszívódását, pontosabban, hogy a kalciumot legfőképp a bélből történő felszívódáson keresztül képes befolyásolni. Jó tudni, hogy a D-vitamin szint függvényében változik a napi kalciumszükségletünk is. A nemzetközi ajánlásokban szereplő javasolt kalciumbevitel csakis normális D-vitaminszint mellett elegendő, súlyosabb D-vitamin hiányban viszont nem, ilyenkor több kell belőle. Ha nem elegendő a D-(vitamin)hormon szintje szervezetünkben és nem viszünk be több kalciumot sem, amit ilyenkor testünk igényelne, akkor csontvesztés alakulhat ki, akár a csontok szerkezete is megváltozhat, mely különböző csontbetegségekhez vezethet. Csontritkulás esetén pedig fokozott a csonttörések kockázata, ami D-vitamin hiányában tovább nőhet, akár 40 százalékkal.

A D-(vitamin)hormon kedvező az autoimmun betegségek kezelésében és megelőzésében is. Az autoimmun betegségekről jó tudni, hogy előfordulásának gyakorisága geográfiai szempontból is eltérő: észak-dél irányban csökkenő tendenciát mutat. Vagyis minél több a napsütéses órák száma, annál ritkábban fordulnak elő autoimmun zavarok, azaz köze van a D-(vitamin)hormon termeléshez.

Amit kevesen tudnak, nem sokan figyelnek oda rá, vagyis nem jól – még az orvosok, nőgyógyászok, meddőségi központok sem -, az, hogy a D-hormon pótlása a meddőség leküzdésében is segíthet.

A reproduktív szervek nagyon finoman hangolt rendszert képeznek, érzékenyen reagálnak minden külső és belső hatásra, így a stressz következtében kialakuló hormonváltozásokra is. A stressz ugyanúgy, mint a napfény hiánya D-hormon hiányt okoz, csak még drassztikusabban, sokkal nagyobb mértékben. A termékenységi zavarokról tudni kell, hogy részben pszichés, részben endokrin, illetve immunológiai eredetűek lehetnek. A D-hormonnak szerepe lehet a termékenység növelésében a nők és a férfiak esetében is. Az úgynevezett Müller-féle gátló hormon (AMH) a petefészekben az érett petesejt termelődését, kiszabadulását kontrollálja. Az AMH alacsony szintje, illetve koncentrációjának csökkenése azt jelzi, hogy az érintett közeledik a menopauzához, így esélye a gyerekvállalásra csökken. Ha D-hormon deficit vagy hiány van a szervezetben az esély egy esetleges fogantatásra ilyenkor még kevesebb, mivel a petefészek és petesejtek állapotának nagyon sok köze van ahhoz, hogy az agyalapi mirigy, a mellékvese és pajzsmirigy hogyan állítja elő a hormonokat és mennyit, amiben a D-hormon hiány gátolhatja vagy súlyosabb deficit esetén blokkolhaja az egész folyamatot.

A D-hormon a meddőség és a PCOS kezelésének és a vetélések megelőzésének is új módja szerte Európában. Persze a meddőséggel járó állapotok kivizsgálása komplex feladat és a kezelések általában egyénre szabottak, de egy biztos, a legjobb meddőségi központokban már felírják a D-hormont szinte mindenkinek, mert ez a hormon fontos szerepet tanúsít a lombik program során az embrió megtapadásában és fejlődésében egyaránt.

Kísérleti adatok (lásd Források alul) azt is mutatják, hogy az inzulin rezisztencia is csökkenthető megfelelő dózisú D-hormon adásával. Továbbá a D-hormonnak szerepe van az 1-és és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Érdemes tudni, hogy bizonyos vírusfertőzések és külső behatások miatt a hasnyálmirigy sejtek elpusztulnak, így az nem tud kellő mennyiségű inzulint termelni, de a D-hormon csökkenti (nem csak) ezeknek a vírusfertőzések esélyét, így befolyásolhatja a folyamatot.

A D-hormonnak nagyon fontos még a szerepe az emlődaganatok kezelésében és megelőzésében (ahogy minden hormonális daganat kezelésében). A megfelelő D-hormon szint segíthet megelőzni az emlőrák kialakulását. Azoknak a daganatos betegeknek a gyógyulási esélyei mindig jobbak, akiknek szervezetében magasabb a D-hormon mennyisége. Az Uniós országok legtöbb mellrákkal foglalkozó központja, ma már D-hormont is ad (magas dózisban) a kezelések részeként.

A D-hormon továbbá segíthet a vastagbélrák megelőzésében is, kimutatták ugyanis, hogy azoknál az embereknél, akiknek szervezete elegendő D-hormonhoz jut, azoknál sokkal kisebb a vastagbélrák (és eleve a rák) kialakulásának kockázatát.

Szóval mit érdemes tudni a D-hormonról?

 • csökkenti a daganatos betegségek előfordulását.
  segíti az izmok összehúzódását is, az idegrendszer és az izmok közötti koordinációt, ezzel is csökkenve az éjszakai izomgörcsök esélyét.
 • csökkenti a depresszió tüneteit. enyhíti és megelőz bizonyos autoimmun betegségeket.
 • ha a szervezetbe kórokozó kerül a D-hormon immunreakciót indít el, így szerepe van a megfázás, de más betegségek megelőzésében is.
 • javítja az agy működését.
 • hatékony az emlődaganatok kezelésében.
 • segíti a meddőség elleni kezelések sikerét.
 • csökkenti az IR tüneteit.
 • az alacsony D-hormon szint a Parkinson-kór egyik rizikófaktora.
 • hatékony az emlődaganatok ellen.
 • a prosztatarák kezelése részeként, azok a betegek akik a  protokoll mellett kaptak magas dózisú D-hormont, azoknál hatékonyabbnak bizonyult a gyógyítási folyamat (kezelési protokoll), mint olyan betegeknél, akik nem kaptak D-hormont.

Honnan juthatsz hozzá a legegyszerűbben? 

A napfényből.

Fontos tudni, hogy élelmiszerből soha nem juthatsz olyan szintű és minőségű D3-hoz, amit a szervezeted jól tud hasznosítani és ami elég számára. Felejtsd el például a tejet, aminek a dobozra rá van írva, hogy D3-at tartalmaz. Ne dőlj be ezeknek a reklámfogásoknak, azzal – bármivel – ami a tejben van, főleg hozzáadva semmire sem mész. Illetve érdemes még tudni, hogy a D-hormont folyékony állapotban a szervezet jobban hasznosítja a D3-at, ha pótolni kell, erről kérdezd meg a kezelőorvosod, akivel felírathatod magadnak nem csak a D-(vitamin) hormont, de rutinszerűen a D3 szinteteket, ahogy fontos lenne felmérni a vas, kalcium, magnézium és b12 szintet is évente legalább egyszer.

Szeretettel:

Ildikó

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

One thought on “A D-(hormon)vitaminról

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.