Kommentelők aranyszabályai

Igen, van ilyen is,  és szeretném mindenkinek a figylemébe ajánlani. Sokaknak nagyon szeretném az arcába tolni. De ugye nem lenne udvarias dolog… Aztán szeretném olykor, egy-egy ponton magamat is fejbe kólintani, mert van, hogy megbánom, hogy valahol megnyilvánultam. Mint legutóbb, amikor egy nő azt írta egy poszt alá, hogy az összes magyar nő r*b*nc. Néha elkap a temperamentumos hév. Mondom, néha…

Már egy ideje megtanultam, hogy nem, nem kell mindenhez hozzászólni, mégis olykor nehezemre esik elmenni leginkább a hülyék és  gonoszok mellett. Mondogatom én magamnak, hogy  “menj inkább el edzeni, vezesd le az emberi ostobaság okozta feszültséget ott, a hátsód hálás lesz érte, ha kicsit jobban gatyába rázod”, de sajnos van, hogy nem hat. Van, hogy a véleményem ki akar jönni mindenáron, olykor egyesek bánatára.

Amikor kezdő blogger voltam, azt a tanácsot kaptam, hogy ne olvassam el a hozzászólásokat, a blogom egyetlen felületén sem, ha pedig voltam olyan hülye, hogy megtettem, soha, de soha ne válaszoljak. Szerintem ez egy ostoba tanács volt, mivel a blogolás – legalábbis az én műfajomban – egyfajta közösség építése is, társas beszélgetés, legtöbbször dolgok megvitatása, együtt. Nem magamnak írok csak, már elég régóta, az olvasóim igenis szerves részei a blogomnak! Illetve engem érdekel az emberek véleménye, tapasztalata, tudása és az, ha tanulhatok belőle és azt vallom, hogy  az ellentétes vagy más szempontokat megosztó hozzászolók, hozzá tudnak tenni az adott témához nagyon sok esetben. Ha megnyilvánulásuk nem támadó, obszcén és személyeskedő természetesen.

Szóval összeszedtem az alapokat, amiknek tudása és használata nélkül szerintem a kommentelés felesleges. Remélem másoknak is hasznos útmutatóvá válhat. (De valójában inkább azt remélem, hogy mindenki tudja az alább felsoroltakat, aszerint kommentel mindig és tök feleslegesen pötyögtem be ezt a bejegyzést.)

 1. Soha ne kommentelj semmilyen írást, amit nem olvastál el végig, sem videót, amit nem néztél végig. Szerintem ezt nem kell túl magyarázni, egyszerűen felháborító amikor okoskodó kommeneket kapok, hogy “nem olvastam el, mert túl hosszú, de szerintem….” Tudod nem érdekel, hogy szerinted bármi, addig a pontig, amíg annyira nem tisztelsz meg, hogy elolvasod azt, amiről véleményt formálsz. Ha pedig ötszáz szó hosszúnak bizonyul kérlek vegyél inkább képregényt.
 2. Ne kommenteld politikai hovatartozásod egy olyan poszt alatt, aminek semmi köze a politikához. Ne hagyj propagranda fotókat és szlogeneket.
 3. Ne személyeskedj. Ne csak a cikk íróját (és családtagjait) ne illesd nevekkel, ne csak vele legyél tisztelettudó, de mindenkivel, aki a poszt alatt kommentel. Írj hozzászólást pont úgy, ahogy egy nyilvános helyen beszélgetnél, ahol mindneki lát és hall téged, akit szeretsz.
 4. Ne kommnetelj mások súlyáról és külsejéről. Mindig a sajátodéval foglalkozz! Hidd el, csak ahhoz van közöd.
 5. Ne kommentelj kamuprofilról! Vállald az arcod, anélkül egy senki vagy a kommentek világában, csak egy olcsó troll, aki gyáva.
 6. Ne legyél zaklató! Ne kommentelj harmincszor egy komment alatt, miközben privát üzenetben is bombázod a cikk íróját, bloggert, minden alkalommal, hidd el nem vicces.
 7. Ha egy poszt alatt egyetért veled valaki, vagy tetszik neki a hozzászólásod, mindez nem jogosít fel arra, hogy privátban zaklasd, vagy ismerősnek jelöld, vagy randit kérj, farokfotót vagy dekoltázst küldj neki. Abszolút nem menő!
 8. A szexista megnyilvánulások sem menők. Egyik irányból sem! A nő helye nem a konyhában van, a férfi pedig nem egy kétbalkezes balek, aki nem tud gondoskodni a saját gyerekéről.
 9. Ha kritizálsz valamit negatívan, azt specifikusan tedd. Ne csak azt írd le, hogy ez rossz, hülyeség, nem így van, hanem azt is, hogy pontosan mi és oszd meg a véleményed. Kritikád ne nyers fröcsögés legyen, hanem legyen konstruktív és civilizált emberhez méltó, akkor is, ha a cikk írója és világa számodra ellenszenves.
 10. A pozitív kritikád is legyen specifikus nyilván a jóízlés határain belül. Ne csöpögj, nyalizz feleslegesen.
 11. Olvasd el jól, amit kritizálsz vagy amiről véleményt írsz. Ne ess abba a hibába, hogy rosszul értelemezed a leírt szavakat, majd mindenki mást – a cikk írójával együtt – meg akarsz győzni, hogy ők nem értik, amit olvasnak.
 12. Felesleges az olyan hozzászólás, hogy “kit érdekel”, látva, hogy téged nyilván valamennyire, ha ezt a két szót odaírtad, és nem kell a “ki az a X.Y” arcoskodás sem, főleg ha akiről írtál, annak egyébként az oldalát követed és ráadásul még el is olvasod a cikkeket róla. Szerintem olyan “olcsó” ez a fajta megnyilvánulás, mint bármely bulvárfirka, főleg mert 99% tudod ki az a X.Y.
 13. Ne arról szóljon a hozzászólási szokásod, hogy gifekkel nyomod tele a komment szekciót megállás nélkül és mindig. Használd a szavakat is. A saját szavaid.
 14. Soha ne akard a cikk íróját meggyőzni arról, hogy mire gondolt amikor az adott irományt készítette, ne akard neki megmondani, hogy miről írt sem, hogy mit érzett. Hidd el sokkal jobban tudja nálad.
 15. Nem kell mindenhez hozzászólni. Ha már elmondták előtted, ha kommented nem tesz hozzá a témához, nem biztos, hogy kell oda. Sőt.
 16. Ne azzal a szándékkal kommentelj, hogy mások rosszul érezzék magukat tőle, hanem azzal, hogy jól, hidd el sokkal jobb ötlet.
 17. Nem kell hozzászólni, ha látod, hogy akihez szólnál nem ott van ahol te, sem intellektuális sem emocionális téren, ha nyilvánvaló számodra, hogy értelmetlen lenne a kommunikáció, ne menj bele, ne is kezdeményezd. Felesleges üres menet.
 18. Fogadd el, ha valaki másképp gondolja, ha valaki tőled eltérő nézeteket vall.
 19. Ne válaszolj trolloknak. Soha. Ignoráld. Töröld. Tiltsd. Bármelyik a három opció közül, de sose állj le velük vitázni. Az idődet pazarolod csak el.
 20. Ne felejetsd el, hogy a másik oldalon, az internet túloldalán egy érző és értő ember van (legtöbb és legjobb esetben), pontosan úgy, ahogy te is az vagy, szóval ennek megfelelően kommunikálj vele.

Szeretettel:

I.

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

3 thoughts on “Kommentelők aranyszabályai

 1. Nagyon jól sikerült az összefoglaló, gartulálok! Azonban, ha megengeded, én hozzátennék még két pontot.

  21. Ne kommentelj olyan témát, amihez nem értesz legalább alap szinten. Ha már feltétlenül kommentelni szeretnéd, akkor keress és nézz utána az interneten, mielőtt hozzászólsz, mert egyébként csak saját magadat járatod le.

  22. Ha nem vagy teljesen biztos a kommented igazában, akkor vállald fel, jelezd azt egy pár szóval vagy félmondattal. Nem szégyen olyasmit irni, mint pl. “Nem vagyok igazán jártas a témában, de szerintem…” Véleménye mindenkinek lehet, de nem mindenki “profi” az éppen aktuális témában.

  …és remélem, hogy ezzel a hozzászólásommal nem én vagyok a jó példa a rossz példára a fenti két pontomat illetően… 🙂

  Kedvelik 3 ember

 2. Az első 5-6 pont után már úgy voltam: eddig egyetértek, de mit lehet még írni a témáról? Aztán minden egyes pontnál újra rácsodálkoztam, hogy igen, még mindig van mit írni, és még igazad is van! Külön-külön egyik pont sem volt új nekem, de biztos nem tudnék ennyit felsorolni.

  Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.