A Föld Napja szerintem

Ma reggeli olvasói körinternetezésem után kissé elgondolkodtam. Majd feldühödtem. Igen! Mérges vagyok. Ennyi hipokrita, szavakkal édeskedő  irományt még nem olvastam ilyen tömör időintervallum alatt. Mégis mit képzelünk mi emberek? 

“Védjük meg ma! Egyetlen van belőle, figyelj rá ma! Legalább egy nap tudatosság kell!” Ezek a címszavak számomra felháborítóak! Egy nap mit ér? Mi lesz ha ma nem eszünk húst, de közben olyan állatok ezreit mészároljuk le, akik soha nem látták a napfényt, akik soha nem ettek mást mint, antibiotikummal tömött jól hízz meg gmo tápot?! Mit ér ma megvédeni azt amit máskor arra sem méltatunk, hogy meglássunk? Miért csak egy dátumon hirdetjük fennhangon, hogy egyetlen otthonunk? Miért nem a Föld napja minden napunk?

Soha nem élt ennyi ember egy időben a Földön, és soha nem voltunk ilyen fejlettek technológiailag, amit arra használunk fel, hogy kizsákmányoljuk saját otthonunk. Rosszul hangzik igaz? Pedig ez a helyzet. Ezt tesszük, az úszó szemét-szigetekkel az óceánok közepén, a föld mélyébe temetett szemeteinkkel, és azzal, hogy elpazaroljuk a legdrágább kincseinket amit a természet ad. Nem beszélve a kapzsiságunk és a megalómániánk nevében történő kizsákmányolásokról, felhalmozásokról. Hazudunk, mert az alapján élünk, hogy amit nem látunk nem fáj. De nekem igenis fáj!

aitutaki cook islands

Miért nem törődünk Földünkkel minden egyes nap kicsit? Túl nagy dolog lenne? Mondjuk nem kiüríteni Mercink hamutálját a Balatonra vezető út mentén, vagy nem folyatni órákig a zuhanyt, mert az milyen jó nekünk. Miért csak pillanatnyi örömünkre gondolunk? Használhatnánk kevesebb áramot, és több természetes energiát, odafigyelhetnénk arra, hogyan szemetelünk, és mit hasznosítunk újra. Az sem ártana, ha megtanulnánk nem túl zabálni magunkat a jól profitáló “vágóhídkereskedelem” javára. Csak néhány példát emlìtve.

melissani cave greece

Megtanulhatnánk nem elhitetni egymással, és önmagunkkal, hogy nem, mi nem éljük fel a Föld javait nagyobb mértékben, mint ahogy az képes magát megújítani. Jó lenne ha tisztán látnánk. Életmódunk kegyetlen hatással van a természetre. A Földünkre. Az egyetlen otthonunkra. Ökológiai lábnyomunk olyan hatással van az OTTHONunkra, mint Godzillájé lehetne a csili-vili feltuningolt benzinzabálónkén. Jó volna végre felfogni, hogy amit a Föld ellen követünk el azt, végső soron magunk ellen tesszük.

ebor falls australia    himalaya nepal

Persze vannak emberek akik változtattak életmódukon, akik úgy nevelik az elkövetkező nemzedékeket, hogy azok több tisztelettel forduljanak a természet felé. Vannak népek akik hálásak a Földnek és becsülik azt. Vannak. Csak még mindig nem elegen.

I.

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.