Ildikó


Nő vagyok. Ember. Nem hibátlan, nem okosabb, sem őrültebb. Nem hiszem el, hogy mindig jobban tudom a dolgokat másoknál, nem csak a saját igazam érdekel, a tiédet is keresem. Sokan mondták, hogy őrült vagyok, mert nem félek kimondani azt sem, amit ők esetleg igen. Meglehet. Sokszor fizettem meg ezért… Nem félek attól, hogy megfelelek-e neked vagy másnak, attól sem rettegek, hogy mi lesz, ha nem kedvelsz majd. Kimondom azt, amit valóban gondolok, de nem bántani akarok ezzel, sosem vezérel rossz szándék. Akkor sem, ha épp drámaibb módon szólalok meg. Van, aki szerint diplomata soha nem lehetnék, mert a szavak csak úgy kibuknak belőlem, és ez egykor így is volt, fiatalabb koromban és hevességemben az egóm vezetett, de ma már azért figyelek mi az, amit kiengedhetek neked magamból és figyelem azt is, hogy hogyan mondhatok ki dolgokat,  látom mi az, amit te elbírsz tőlem. Legalábbis a legtöbb esetben. Törekszem arra, hogy mindig tiszteletben tartsam a világod, téged és elfogadjam, hogy te egy másik ember vagy és tudnod kell egy nagyon fontos dolgot rólam, abban, amit kimondok nem csupán én számítok nekem, hanem te is.

Gyűlölöm a rosszindulatot, a gonoszságot, a felszínességet és az irigységet. Soha nem volt részem egyik sem.

Nem kedvelem amikor a kedvességem naívitásnak hiszik, amikor a segítségre készségem kihasználni próbálják. Akkor sem, ha tudat alatt teszik meg. Ha valamitől félek, akkor próbálom megérteni miért, majd elébe megyek és leküzdöm, nem érdekel mennyi időt vesz igénybe. (Azért a pókokat messzire kerülöm). Vannak, akik azt mondták ‘túl vad’ vagyok, egy örök lázadó, mintha ez valami rossz dolog lenne, és majdnem elhittem, hogy az, de ma már tudom, nem igazán vadság ez itt bennem, mégcsak nem is lázadás, de az egyik legnagyobb értékem.

Volt, aki azt mondta ‘túl sok’ vagyok, de idővel megértettem, inkább ő volt túl kevés, legalábbis abban a percben.

Hiszek a szeretetben. Hiszek az emberekben, pedig ismerem gyarlóságukat is. Egy igazi humanista mégis introvertált személyiség vagyok. Barátságos vagyok, nyíltan ismerkedem, érdekelnek az emberek, de többször vonulok el, és hosszabb ideig szeretem a magányt egy-egy esemény után, mint azt sokan normálisnak vélik. Valójában, számomra létszükséglet, hogy elég gyakran teljesen egyedül is lehessek.

Hiszek abban, hogy mindenki ugyanazzal a képességgel a szeretetre jött a világra. Hiszem, hogy az akarat nagy úr, és hiszem, hogy az ok-okozat törvénye maga a természet. Folytonos tanulás az életem. Mindenből és mindenkitől. Kíváncsi vagyok. Nem a helyi pletykákra és blablablákra, hanem az egész világra. Gondolkodó vagyok, de nem aggályoskodom, ahhoz túlságosan szeretem magam jól érezni.

Imádok nevetni. Hatalmasra nyitott szájjal hasgörcsig röhögni!

Világjárónak hívnak sokan. Útra kelek bármikor és szinte bárhová. Nekem az út a fontos, az élmények, az, hogy mehetek, láthatom, érezhetem, szagolhatom, tapinthatom, ízlelhetem. Felfedező vagyok. Átutazó, akinek vannak gyökerei. Már tudom hol van az otthonom, még akkor is, ha sokáig bolyongtam valmiféle hontalan érzéssel a lelkemben. Az egyik legszebb dolog, amit megtapasztaltam, ha van az embernek hová hazamenni, és ha az embernek van családja. De azt vallom, az otthonod nem mindig a szülőfölded és a családod sem mindig vérszerinti.

Csoda kereső vagyok, de nem dilis! Komolyan mondom. Meglátom a szépet ott is, ahol sokan nem.

Nem nyávogok, nem cicomázom túl a dolgokat, már nincsenek álarcaim, amik eltakarnak. Nem vagyok a gyengébbik nem! A hangom mély, a szemem zöld, hangulattól függő árnyalatokkal. A hajam többnyire úgy áll, ahogy akar, és én inkább nem piszkálom, mert kegyetlenül ellenem fordul minden esetben.

Szeretem a nőt magamban, de szeretem a cserfes kislányt is, ahogy az olykor nyersnek vélt lázadót.

Hangulatingadozásaimat ma már a korom tartja kordában, már nem olyan szélsőségesek, mint húszas éveimben (mondom én). A gondolataim sokszor előbbre járnak két lépéssel, de pontosan tudom, hogyan élvezzem a jelent. A türelem az egyik dolog, amit az életben meg kellett tanulnom. Néha még méltatlankodom, hogy nincs belőle elég, mégis olykor megjegyzik nekem, hogy egyes emberekkel végtelen türelemmel vagyok képes bánni. Azért néha elszakad a cérna, de egyre ritkábban zökkenek ki a békésebb belső állapotomból. A másik, amit meg kellett tanulnom az elmúlt években, hogy önmagmért döntsek, ne mások (tudott/vélt/feltételezett) boldogságáért, illetve ne mások elém dobott szeretetféle morzsáiért, amit gyermekkori elhagyatottságom miatt életem felében éheztem.

Megtanultam mi az igazi szeretet és azt, hogy vannak akik egojuk vágyait összekeverik vele.

A számomra valóban fontos dolgokat soha nem adom fel. Olykor akaratossá válok és hevessé, ez bosszantó lehet. Néha álszentnek tűnhettem életem során, mert volt, hogy amit másban elítéltem, azt végül magamban is felismertem, illetve más elkövetett hibáit, amit gyűlöltem, később én magam is megtettem. Ennek kesernyés felismerése megtanított nem ítélkezni hanem a megértésre, a miértek felismerésére törekedni, na meg persze éles önkritikára is ihletett. Ha tévedek próbálom mindig belátni, dolgozni rajta, megoldani. Ha nem megy le a torkomon egy-egy felém érkezett vád vagy kritika, mindig visszatérek rá, amíg meg nem értem miért érkezett. Van, hogy rájövök, hogy semmi közöm hozzá, nem rólam szól. Tudom jól, hogy nem könnyű elviselni saját gyarlóságainkat vagy épp szembenézni velük, ennek ellenére senkivel nem vagyok olyan szigorú, mint magammal amikor megérdemlem, és néha akkor is, amikor nem.

Ha irritál, hogy általam feltételezett intelligenciád ellenére ostobán viselkedsz vagy rosszindulatúan nyilvánulsz meg bárki irányába, távolságtartó és olykor arrogáns lehetek veled. Ez utóbbin dolgozom, mert nem szeretem.

Elég nehéz valóban, úgy istenigazából felidegesíteni, de ha megtörténik az nagyon tud fájni, és nem nekem. Hideggé, élessé változom ilyenkor. Én nem kiabálok, nem csapkodok, amolyan “halk gyilkos” vagyok, persze csak szavakkal. A haragot ugyan elengedem hamar, de ha a tűréshatáromon túllépsz, ha bántod vagy fájdalmat okozol azoknak, akiket szeretek, ha nincsenek számomra elfogadható okaid, érvelésed, ha be sem látod, hogy hülye voltál, ha úgy érzem felesleges vagy életemben, akkor van, hogy teljesen töröllek.

Ha végül becsapom egyszer az ajtót előtted, többé nem nyitom azt ki neked.

Amikor kell, a gyengébbik pártjára állok, akkor is, ha tudom, nem teljesen vagy nincs igaza. Mert ő az, aki a gyengébb, ő az, aki egyedül van vagy támadva és én pontosan tudom, hogy ez milyen. Legfeljebb a ‘csata‘ közben vagy után felvilágosítom mi is a helyzet. Az igazságunk van, hogy relatív és olykor van, hogy nem a legfontosabb dolog, nehéz volt ezt megemésztenem.

A lehető legtöbbször azt teszem, ami jól esik. A szabadban érzem magam a legjobban, de egy könyvtárban is elvagyok napokig egy csendes sarokban. Számomra nagyon fontos, hogy egyedül is lehessek időközönként, azt mondják gyakrabban, mint az ‘normális’ lenne. Szerelmes vagyok a természetbe, és az emberi elmébe.

Bővebben…

Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom!

Továbbá: 

Mentor Fm Interjú

Konyhalál interjú sorozat

Mások kérdezték

Még több kérdés

A Netwax csoport is támadt

Végezetül pedig egy kis Magamba nézős Blues.

Most már mindent tudtok.

Szeretettel:

Kiss Ildikó J.

Szerző::

"Megtanultam, hogy magamtól nem bújhatok el, mert magamat bennem hordozom..."

4 thoughts on “Ildikó

 1. Ez szép! Kicsit irigy is vagyok. : )
  “Nem vagyok a gyengébbik nem. A hangom mély. A szemem zöld…” -> Ez külön tetszett, valami Gryllus gyermek-dal rémlik fel a hangulata nyomán, de nem ugrik be melyik. Ebben az összefüggésben meg is mosolyogtam – de mindezt nem bántólag, lekicsinylően vagy komolyan nem véve értem. Csak… félve mondom, mert lehet, hogy nem is illik ide, meg félreértésre is adhat okot: aranyos. : )

  Kedvelés

   1. Mosolyogni jó – nekem pl. sokkal többet kellene… Én meg annak örülök, ha így egyszerre, ‘lényem több szintjén’ (ez de fellengzős-hülyén hangzik, bocs, lusta vagyok életszerűbbet kitalálni) szólít meg valami, legyen az bármi – jelen esetben egy kis stílusos-virtuóz betűhalom.

    Hú, azt én kapásból meg sem mondanám, hogy milyen dalokon nőttem fel, de nem ilyeneken. Viszont a gyermekeinkkel már voltunk Gryllus-koncerten csápolni. : ) Ha nem sértődsz meg, pl.: Skót, Kalóz, Tigris, Banya vagyis a “kemény nóták” innen: http://www.youtube.com/watch?v=dex4-ceSptk&index=21&list=PLh9IhzlVxvLtbRTQ9YI5zH6–QitwKXor

    Kedvelés

Véleményed, gondolatod van? Oszd meg bátran, szólj hozzá bátran a fentiekhez!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.